Alles over luchtwegproblemen bij knaagdieren

Konijnen en knaagdieren hebben over het algemeen gevoelige luchtwegen. Ratten hebben hier vaak nog extra last van. Het komt dan ook vrij vaak voor dat deze diertjes verkouden worden.

Ziekte
Delen:

Een dier kan verkouden worden door bijvoorbeeld:

  • Tocht, let dus op dat je geen deuren tegenover elkaar open zet met het dier ertussenin
  • (Grote) verandering in temperatuur
  • Slechte hygiëne, zoals een vies hok of slechte ventilatie
  • Verminderde weerstand
  • Allergieën
  • Tabaksrook
  • Stoffige bodembedekking in het verblijf

Hoe herken ik een verkouden dier?

Een verkouden dier kun je herkennen aan een aantal dingen zoals een vieze neus, snotteren en veel niesen. Vaak worden de oogjes ook viezig. Dit is een teken dat het dier zich niet lekker voelt en zichzelf niet meer schoonmaakt. Snel hierna gaat het dier slecht in de vacht zitten of bol staan. Op dit moment ben je er eigenlijk al vrij laat bij, het is namelijk belangrijk om bij het snotteren al actie te ondernemen.

Hoe kan ik het dier helpen?

Wanneer je dier een vieze neus heeft om veel niest kan je het beste beginnen met Bisolvon te geven in het drinkwater. Hiermee verdun je het slijm en zorg je ervoor dat het uitniezen van eventueel vuil makkelijker wordt.

Bisolvon hoestsiroop (broomhexine) werkt slijmverdunnend. De dosering is als volgt:

  • Volwassen variant (broomhexine 8mg/5ml): 4ml op 96ml water
  • Kinder variant (broomhexine 4mg/5ml): 8ml op 96ml

Wanneer je geen verschil merkt of de situatie verslechtert, slaat de Bisolvon niet goed aan. Dit kan komen doordat de kuur te laat is begonnen of omdat de oorzaak te sterk is. Zorg er dan voor dat dit meteen wordt opgelost. Ook is het belangrijk dat het dier een antibiotica kuur krijgt. Zorg er ook voor dat het dier in deze periode voldoende rust krijgt en weinig tot geen stress ervaart. Hij moet ook goed blijven eten en drinken.

Als de situatie dusdanig verslechtert dat het dier gaat reutelen, tikken en/of pruttelen tijdens het ademhalen, onderneem dan direct actie. Hetzelfde geldt voor een dier dat krom begint te staan of erg gaat vermageren.

Twijfel je over de situatie van je huisdier? Stuur ons een filmpje en we helpen je graag!

Ziekte
Share:

Reacties