Hoe help je jouw dier van gasbuik of diarree af?

Heb je huisdieren die voornamelijk hooi eten? Dan komt diarree of gasbuik je ongetwijfeld bekend voor. Erg vervelend natuurlijk. Daarom bespreken we in deze blog hoe je diarree en gasbuik kunt verhelpen.

Ziekte
Delen:

Konijnen, cavia's, degoes, chinchilla's en gerbils leven voornamelijk van hooi. Daardoor komt diarree en gasbuik helaas geregeld voor bij deze dieren. Diarree ontstaat vaak door een combinatie van oorzaken zoals stress, verandering in voeding of omgeving en andere grote veranderingen. Wanneer je bijvoorbeeld de brokken verandert, lagere kwaliteit hooi gaat voeren of komkommer voert (hoog vochtgehalte), kan het dier last krijgen van de darmen en kan er diarree ontstaan.

Wat kan ik doen tegen diarree?

Op zichzelf is diarree geen groot probleem - vaak is het na enkele uren weer over. Houdt het echter langer aan, dan is het wel problematisch en heeft je dier hulp nodig om er vanaf te komen.

Als een dier langere tijd last heeft van diarree, is het verstandig om te stoppen met het aanbieden van brokken en alleen nog maar hooi aan te bieden. Hooi zorgt er namelijk voor dat de darmen prikkels krijgen, waardoor ze beter gaan werken. Het is dus erg belangrijk dat je dier het hooi ook daadwerkelijk gaat eten - let daarom goed op of je dier het hooi ook eet. Wanneer het dier weer normale keutels heeft, kun je rustig beginnen met het aanbieden van brokken.

Een alternatief voor hooi voeren is hooiwater. Dit zorgt ervoor dat je dier de extra voedingsstoffen die in hooi zitten binnenkrijgt wanneer deze drinkt. Het maakt het water ook lekkerder voor je dier, waardoor hij meer gaat drinken. Blijf het hooiwater een aantal dagen na de laatste diarree, om zeker ervan te zijn dat de diarree verholpen is. 

Tip! Lees in onderstaande blog waar je op moet letten als je hooi koopt.


Hooiwater maken

Je maakt hooiwater als volgt:

  1. Doe warm water in een emmer.
  2. Leg vers hooi in het warme water en laat dit liggen tot het water is afgekoeld.
  3. Haal het hooi uit het water en zorg ervoor dat er zo min mogelijk stukjes achterblijven in het water.
  4. Doe het hooiwater in het flesje of bakje, en geef dit aan je dier.

Zooply Zak Weide Hooi 5kg - Vers van 't Land!

Een zak vol met heerlijk hooi, direct vers van het land. Het hooi zit niet langer dan een week in een zak. Zo zorgen wij ervoor dat het hooi zo vers mogelijk bij jouw dieren terecht komt. Deze hooi is van zeer hoge kwaliteit, ruikt lekker en wordt door de dieren goed gegeten.

Bekijk in onze webshop

Wat kan ik doen tegen gasbuik?

Gasbuik ontstaat bij verstopping van de darmen. Achter deze verstopping hoopt gas zich op. Deze ophoping wordt steeds groter en kan er pas uit wanneer de verstopping is verholpen. Het is daarom ook heel belangrijk om hier op tijd bij te zijn. Dan kan het dier weer zijn keutels kwijt, en kan het opgehoopte gas ontsnappen.

Als jouw dier las heeft van gasbuik is het belangrijk om te stoppen met het voeren van brokken en koolsoorten. Daarna maak je hooiwater (zie hierboven voor het stappenplan) en geef je dit aan jouw dier. Dit kan ervoor zorgen dat de darmen weer aan het werk gaan. Het is immers heel slecht voor het dier als de darmen stil blijven liggen. Mocht het niet niet binnen een dag weer gaan keutelen, neem dan contact op met de dierenarts. Deze kan helpen om het gas uit de darmen te verwijderen.

Peterseliesalade van JR Farm

Deze peterseliesalade bevordert de spijsvertering van dieren.

Bekijk dit product in onze webshop

Natstaart bij goudhamsters

Goudhamsters - ook wel Syrische hamsters genoemd - hebben kans op natstaart. Natstaart is een bacterie die diarree veroorzaakt. Alle goudhamsters dragen deze bacterie bij zich. Het komt echter alleen tot uiting wanneer de goudhamster last heeft van een verlaagde weerstand. Het is heel belangrijk om de hamster direct te helpen wanneer je natstaart opmerkt. In dit geval is het nodig om de hamster met antibiotica te behandelen. Tijdens de kuur moet je de hamster zo veel mogelijk met rust laten. Zo krijgt de hamster de beste mogelijkheid om te genezen. Na de kuur moet alles goed ontsmet worden. De bacterie wordt dan gedood en kan niet meer terugkomen.

Twijfel je of je hamster natstaart heeft? We helpen je graag! Neem contact met ons op en stuur een foto van de onderkant van je dier.
Ziekte
Share:

Reacties