Hoe introduceer je een nieuw huisdier?

Een nieuw dier introduceren bij je bestaande dier(en) is niet zo makkelijk als het misschien lijkt. Als je het nieuwe dier er ‘maar gewoon bij zet’, kan je problemen veroorzaken.

Een nieuw dier
Delen:

Een nieuw dier introduceren bij je bestaande dier(en) is niet zo makkelijk als het misschien lijkt. Als je het nieuwe dier er ‘maar gewoon bij zet’, kan je problemen veroorzaken.

De beste combinatie vinden

Het is erg belangrijk om eerst te bedenken wat de beste combinatie is om te koppelen aan een dier. Heb je bijvoorbeeld een dier op leeftijd? Dan is het verstandig om er twee jonge dieren bij te plaatsen, zodat je maar een keer hoeft te koppelen. Ook ontstaan er over het algemeen minder irritaties tussen jonge en oudere dieren.

Voorbereidingen

Wanneer de keuze is gemaakt wat je erbij wil gaan plaatsen, is het tijd om te beginnen met de voorbereidingen. Koppel de dieren eerst op een neutrale plek, zorg ervoor dat deze niet al te groot is. Denk aan een vervoerskist, krat, of een eventueel klein hok dat je nog in de schuur hebt staan. Leg er een beetje bodembedekking in en iets lekkers te eten naast het eigen voer, bijvoorbeeld hooi, wortel, kruiden o.i.d.

Plaats de dieren hierna tegelijkertijd in het tijdelijke verblijf. Laat de dieren hun gang gaan, ga er zelf dus niet tussenin zitten. Dieren gedragen zich namelijk heel anders als er een mens in de buurt is, en zeker als je met de dieren bezig bent. Ook zijn ze erg goed in het aanvoelen van je emoties, dus als je het spannend vindt om de dieren bij elkaar te zetten, laat het dan door iemand anders doen.

Zorg er ook voor dat het oorspronkelijke verblijf goed wordt schoongemaakt voordat de dieren er in gaan. Alle geurtjes moeten uit het hok.

Territoriumgedrag

Het is belangrijk om erop te letten dat de dieren geen territoriumgedrag of ander hormonaal gedrag gaan vertonen. Dit zijn namelijk de enige twee dingen waardoor het koppelen fout kan gaan. Het is dan dus ook niet mogelijk dat een dier ‘liever alleen zit en niet met andere dieren wil’. Als je het goed aanpakt en zorgt dat dit gedrag niet wordt toegelaten, zal het altijd goed komen.

Territoriumgedrag kun je tegengaan door de dieren op neutraal terrein te koppelen. Voorbeelden van territoriumgedrag zijn onder andere:

  • Het dier zit in een hoekje of huisje en valt het nieuwe dier aan om vervolgens weer terug te schieten naar de verstopplek
  • Sproeien

Hormonale gedragingen

Bij hormonale gedragingen kun je denken aan dingen als de rangorde bepalen binnen de groep. Het kan ook zijn dat een groep niet goed in verhouding is. Als de groep bijvoorbeeld alleen bestaat uit vrouwtjes, kan een gecastreerd mannetje de groep meer in balans brengen. De groep gaat namelijk de rangorde bepalen tijdens het koppelproces en kijken of het nieuwe dier geen indringer is.

Als er tijdens het koppelen genoeg lekkers wordt gegeten, of als de dieren uitgebreid gaan wassen of liggen zijn dit tekens dat de dieren tot nu toe elkaar accepteren. Hierna kun je een stapje verder gaan. Plaats de dieren in het grotere hok. Zorg ervoor dat het hok volledig schoon is en goed is ingericht (bodembedekking, niet teveel speeltjes, minimaal een huisje). Let hier ook weer goed op hoe de dieren zich gedragen. Als het goed lijkt te gaan mag het hok volledig worden ingericht.

Vechten en stoeien

Dieren blijven dieren. Ze zullen dus achter elkaar aan gaan zitten en stoeien met elkaar. Veel jongen dieren zijn aanstellers. Ze kunnen dus heel hard piepen terwijl er eigenlijk niks aan de hand is. Als je merkt dat er gevochten wordt tussen de dieren moeten ze wel uit elkaar gehaald worden. Als het onderdanige dier aan het bloeden is en het dominante dier niet stopt met aanvallen, grijp dan in. Als een dier een klein bijtwondje heeft en het is verder rustig in het verblijf, dan is er niks aan de hand. Blijkbaar was dit nodig voor de koppeling.

Het kan voorkomen dat na een paar dagen de dominantie nogmaals wordt bepaald. Het is belangrijk dat de dieren zoveel mogelijk vrijheid krijgen in hun gedrag. Laat ze dus vooral lekker hun gang gaan met rennen, springen en stoeien. Wanneer je ze steeds maar uit elkaar haalt blijft het rangorde proces zich steeds maar herhalen, en dit is niet fijn voor de zowel de verzorger als voor de dieren.

Twijfel je of alles wel goed gaat met jouw dieren? Stuur ons een filmpje van je dieren, maar haal ze niet meteen uit elkaar zodat we het kunnen beoordelen als ze nog samen zitten. We helpen je graag verder!

Een nieuw dier
Share:

Reacties