Hoe maak je jouw knaagdier tam?

Een knaagdier tam maken kan soms nog een behoorlijke uitdaging zijn. In deze blog delen wij een aantal praktische tips, zodat jij je dier goed en blijvend tam kunt krijgen!

Een nieuw dier
Delen:

Een nieuw dier tam maken kan soms een flinke uitdaging zijn. Elk dier is immers anders. Laat het dier in het begin altijd drie dagen tot een week met rust. Zo kan het goed wennen aan de nieuwe omgeving.

Tip 1: Heb geduld

Door te haasten ga je de gewenste resultaten waarschijnlijk niet halen. Jouw nieuwe dier moet genoeg tijd krijgen om te wennen aan jouw omgeving. Alles is namelijk onbekend en nieuw, en daardoor wellicht ook een beetje spannend. Dat wil echter niet zeggen dat je een toneelstuk hoeft op te voeren om je dier een comfortabel gevoel te geven. Doe zoals je gewoonlijk doet, dan went jouw nieuwe dier sneller aan de nieuwe situatie waar het in terecht is gekomen. Laat ook vooral andere huisdieren zoveel mogelijk hun gang gaan. Je diertje zal af en toe wel schrikken, maar uiteindelijk leert het dier dat er niks is om bang voor te zijn.

Na een paar dagen kun je starten door het beestje eerst wat lekkers te geven. Denk hierbij aan een gezonde snack. Geef het eten vanuit je hand, zodat het dier je op die manier kan leren kennen. Doe dit het liefst op een vast moment - zo onstaat er een ritme en weet het dier wat het van je wanneer kan verwachten. Leg bij een klein knaagdier de snack wat verder op je hand, zodat het diertje zelf jouw hand op moet lopen om het te pakken. Het is hierbij belangrijk dat je niks forceert en het dier vrijwilliger je hand op kan lopen. Durft het niet? Dan is er morgen weer een nieuwe dag. Op deze manier bouw je langzaam vertrouwen op bij jouw dier. Deze fase duurt ongeveer een tot twee weken.

Tip 2: Oppakken - niet voor iedereen

Heb je konijnen? Dan kan je ze beter niet oppakken. Konijnen vinden het niet fijn om opgepakt te worden. Je kunt het beste bij het konijn zelf in de buurt gaan zitten en ze aaien. 

Cavia's en kleine knaagdieren vinden het daarentegen vaak wel leuk om opgepakt te worden. Cavia's geven zich vaak na zo'n twee weken wennen over. Daarna kun je ze proberen op te pakken. Voor kleine knaagdieren kun je na twee weken wennen de eerste pogingen doen om ze op te pakken.

Tip 3: Bouw een band met jouw huisdier

De band met jouw huisdier is het belangrijkst in het tam maken van jouw dier. Het draait immers allemaal om hoe jij besluit met je dier om te gaan. Zo is de kans klein dat het dier ooit tam wordt als jij je nieuwe dier aan z'n staart optilt, of hem op zijn kop tikt. Behandel je dier altijd met respect en aandacht. Alleen op die manier zorg je ervoor dat het dier jou kan gaan vertrouwen.

Door verschillende prettige ervaringen kunnen de dieren je gaan vertrouwen. Zo is het belangrijk dat je het diertje voldoende voert en af en toe wat lekkers te snacken geeft, maar is het ook belangrijk dat je het hok geregeld schoon maakt en ervoor zorgt dat er leuke dingen te doen zijn in het hok - zoals bijvoorbeeld een ren. Dit zijn leuke ervaringen voor het dier - en die gaat het dier linken aan jou. Mensen die veel tijd steken in husidieren krijgen hier uiteindelijk veel leukere dieren voor terug.

Tip 4: Straffen of alternatieven?

Elk dier is wel eens ondeugend. Dat hoef je natuurlijk niet zomaar te laten gaan. Het is echter wel belangrijk om te houden dat een dier altijd natuurlijk gedrag zal vertonen - het is en blijft tenslotte een dier. Denk hierbij aan graven, knagen, springen, rennen of piepen. Dit gedrag mag je dus absoluut niet bestraffen. Als je je stoort aan dit gedrag is een huisdier wellicht niks voor jou.

Vaak vertelt het gedrag van een dier je ook meer dan je in eerste instantie zou denken! Knaagt je huisdier vaak aan stoelpoten? Grote kans dat je dier te lange tanden heeft en hierdoor iets nodig heeft om aan te knagen. Bied je dier iets anders aan om te knagen, zoals bijvoorbeeld een houten huisje of knaagspeelgoed. Graaft het dier in de tuin en wil je dat voorkomen? Koop een graafbak voor je dier, zodat 'ie daar lekker z'n gang kan gaan zonder dat je er last van hebt.

Kortom, een dier tam maken kan soms best lastig zijn - en niet elk dier is even makkelijk tam te maken. Met deze tips kom je in ieder geval een heel eind.

Een nieuw dier
Share:

Reacties