Waar moet ik op letten als ik hooi koop voor mijn konijnen of knaagdieren?

Als je konijnen of knaagdieren hebt, is het noodzakelijk om altijd vers hooi te hebben. Daarom in deze blog: hoe bepaal je de kwaliteit van het hooi, en welk hooi is geschikt voor konijnen en knaagdieren?

Voeding
Delen:

Heb je konijnen, cavia's, degoes, gerbils of chinchilla's in huis? Dan ben je vast en zeker op de hoogte dat het absoluut noodzakelijk om altijd vers hooi in huis te hebben. Het aanbod van verschillende merken hooi is supergroot, en er zijn dan ook grote verschillen in kwaliteit van het hooi. Daarom besteden wij in deze eerste blog aandacht aan hooi voor knaagdieren, en waar je precies op moet letten om het beste hooi in huis te halen.

Hoe zie ik of hooi van goede kwaliteit is?

Het kan soms nogal lastig zijn om de kwaliteit van het hooi vast te stellen. Dit is met name lastig bij de strak ingepakte balen hooi die je vaak bij tuincentra tegenkomt. Toch kan je ook bij deze zakken hooi nog wel in enige mate de kwaliteit bepalen, bijvoorbeeld door naar de kleur van het hooi te kijken. Er zijn twee aspecten belangrijk bij het bepalen van de kwaliteit:

  1. De geur van het hooi
  2. De kleur van het hooi

Hooi moet goed ruiken

Dit is natuurlijk een lastig punt, want wat is 'goed ruiken?' Het komt er vooral op neer dat hooi niet naar kruiden moet ruiken, maar naar zichzelf - het hooi zelf moet echt een frisse, verse geur afgeven. Laat je dus niet afleiden door een kruidengeur, en zorg dat je echt aan het hooi zelf ruikt. Dat is natuurlijk lastig in zakken hooi die niet open zijn en strak ingepakt zitten, zoals bij tuincentra en dierenspeciaalzaken. Mocht je vaak deze zakken gebruiken, dan kan je gelukkig nog wel naar de kleur van het hooi kijken.

Hooi moet groenig van kleur zijn

Je associeert hooi wellicht met de zachte, goudgele kleur zoals ook op de afbeelding bovenaan te zien is. Over het algemeen is het echter juist beter om hooi met een groenige kleur te nemen, zoals op de afbeelding hieronder.

Groener hooi betekent verser hooi. Meestal zitten er dan ook meer voedingsstoffen in het hooi. Daarnaast is het hooi droger, waardoor de kans op schimmel in het hooi enorm afneemt. Een goudgele kleur geeft aan dat het hooi te laat gemaaid is, of niet goed genoeg gedroogd was voor het maaien. Is het niet mogelijk om aan het hooi te ruiken? Kijk dan in ieder geval naar de kleur.

Let ook op de lengte en structuur van het hooi

Dit is niet zozeer een teken van de kwaliteit van het hooi, maar als je hooi gebruikt als knaagdiervoeding, zorg dan dat je voor hooi kiest dat lange stukken bevat. Wij adviseren dit om een heel praktische reden: korte stukken vallen makkelijk door de hooiruif heen. Dat is natuurlijk niet zo leuk voor de diertjes als de hooiruif buiten het hok hangt.

Verder is het belangrijk om - in het geval van knaagdieren - gebruik te maken van zacht, fijn hooi. Er bestaat ook heel grof hooi, maar dit is minder geschikt voor knaagdieren. Dit grove hooi wordt vaak gebruikt voor paarden, en wordt dan ook wel eens verkocht onder de naam paardenhooi. Vermijd dit hooi voor knaagdiergebruik!

Welk hooi gebruiken wij?

Als fokkerij en dierenwinkel gebruiken wij natuurlijk ontzettend veel hooi in een maand. Wij zijn zo blij met het hooi dat wij zelf gebruiken, dat wij in 2020 hebben besloten om een eigen merk hooi te gaan verkopen in onze lokale winkel en webshop. Dit merk hooi onderscheidt zicht van andere merken doordat het niet strak in de zak zit, maar juist heel los zodat het makkelijker te pakken is. Daarnaast droogt het makkelijker, mocht er vocht in de zak komen. Verder komt al ons hooi direct van het land, en vrijwel volledig uit Nederland. Daardoor zit het ons hooi nooit langer dan 1 week in de zak. Zo zorgen wij ervoor, dat het hooi ├ęcht vers bij jouw thuis aankomt.

Zooply Zak Weide Hooi 5kg - Vers van 't Land!

Een zak vol met heerlijk hooi, direct vers van het land. Het hooi zit niet langer dan een week in een zak. Zo zorgen wij ervoor dat het hooi zo vers mogelijk bij jouw dieren terecht komt. Deze hooi is van zeer hoge kwaliteit, ruikt lekker en wordt door de dieren goed gegeten.

Product bekijken

Voeding
Share:

Reacties