Waarom cavia's vitamine C nodig hebben

Cavia's hebben vitamine C nodig omdat ze deze vitamine niet zelf kunnen aanmaken. Vitamine C is essentieel voor de gezondheid van cavia's en een tekort kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Voeding
Delen:

Vitamine C speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van een gezond immuunsysteem en het voorkomen van ziekten en infecties bij cavia's. Het is ook belangrijk voor de groei en het herstel van weefsels en voor de productie van collageen, wat nodig is voor een gezonde huid, botten en tanden.

Een tekort aan vitamine C kan leiden tot veel gezondheidsproblemen bij cavia's, waaronder bijvoorbeeld gewichtsverlies, bloedingen, tandvleesproblemen en een verhoogd risico op infecties. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je cavia voldoende vitamine C binnenkrijgt.

Volwassen cavia's hebben 50-60 mg/kg lichaamsgewicht vitamine C per dag nodig.

Je kunt ervoor zorgen dat je cavia voldoende vitamine C binnenkrijgt door ze dit dagelijks bij te voeren doormiddel van voedsel te geven dat rijk is aan vitamine C. Gedetailleerde voorbeelden hebben wij voor je beschreven

Brokjes

Alle vitamine C die dus teveel is, plassen ze uit.

Als je cavia’s hebt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het voedsel dat je aan je cavia geeft voldoende vitamine C bevat om aan hun dagelijkse behoeften te voldoen. Cavia's hebben ongeveer 10-30 milligram vitamine C per dag nodig, afhankelijk van hun leeftijd, gewicht en gezondheidstoestand. Het is daarom belangrijk om voedsel te kiezen dat minimaal 20 milligram vitamine C per 100 gram bevat.

Een belangrijke tip is om vitamine C daarom in de brokjes te geven, omdat de vitamine C dan niet verdwijnt. Als je bijvoorbeeld druppels in het water doet, kan de vitamine C verdampen en krijgen cavia's misschien niet genoeg binnen. Zooply caviavoeding heeft 5000mg/kg vitamine C in hun brokjes zitten zodat de cavia's voldoende vitamine C binnen krijgen. Een cavia heeft 20mg/100gr vitamine C nodig. In verhouding is dat 4000mg/kg vitamine C nodig. Alle vitamine C die teveel is, plassen cavia's uit.

Kortom, zorg ervoor dat je cavia voldoende vitamine C binnenkrijgt door voedsel te kiezen dat minimaal 20 milligram vitamine C per 100 gram bevat en geef vitamine C in de brokjes om ervoor te zorgen dat de vitamine C niet verloren gaat. Zooply caviavoeding is een goede keuze omdat het voldoende vitamine C bevat en eventuele overtollige vitamine C wordt uitgeplast.

Kruiden

Rozenbottel, Papaja, Aardbeiblad en peterselie zijn allemaal kruiden die een hoog gehalte aan vitamine C bevatten en die je aan je cavia ‘s kunt geven. Peterselie is een van de beste bronnen van vitamine C voor cavia's. Het is belangrijk om deze kruiden met mate te geven om te voorkomen dat je cavia diarree krijgt. Het is ook belangrijk om te onthouden dat vitamine C snel afbreekt, dus het is het beste om gedroogde kruiden te geven.

Hier is een opsomming van de hoeveelheid vitamine C in verschillende kruiden voor cavia's:

 • Peterselie: 50 milligram vitamine C per 30 gram
 • Paardenbloembladeren: 35 milligram vitamine C per 100 gram
 • Papaja: 60 milligram vitamine C per 100 gram
 • Rozenbottel: 1250 milligram vitamine C per 100 gram
 • Aardbeiblad: 60 milligram vitamine C per 100 gram

Groente

Je kunt ook verse groente geven aan je cavia ‘s met vitamine C erin.
 Verse groenten zijn ook een goede manier om je cavia's vitamine C te geven. Er zijn veel groenten die rijk zijn aan vitamine C en geschikt zijn voor cavia's, zoals witlof, andijvie, broccoli, bloemkool, spinazie, selderij, radijs en tomaten. Het is belangrijk om de porties te beperken. Het is ook belangrijk om de groenten goed schoon te maken en te wassen voordat je ze aan je cavia's geeft.

Hier is een opsomming van de hoeveelheid vitamine C in verschillende groente voor cavia's:

 • Witlof: Witlof bevat ongeveer 12 milligram vitamine C per 100 gram.
 • Andijvie: Andijvie bevat ongeveer 8 milligram vitamine C per 100 gram.
 • Broccoli: Broccoli bevat ongeveer 89 milligram vitamine C per 100 gram.
 • Bloemkool: Bloemkool bevat ongeveer 48 milligram vitamine C per 100 gram.
 • Spinazie: Spinazie bevat ongeveer 28 milligram vitamine C per 100 gram.
 • Selderij: Selderij bevat ongeveer 3 milligram vitamine C per 100 gram.
 • Radijs: Radijs bevat ongeveer 14 milligram vitamine C per 100 gram.
 • Tomaten: Tomaten bevatten ongeveer 13 milligram vitamine C per 100 gram.
Voeding
Share:

Reacties