Wat te doen als je dier bijt?

Een bijtend dier is niet fijn. Je wilt natuurlijk kunnen genieten van je huisdier, niet bang ervoor zijn. Hieronder lees je wat je kunt proberen om de problemen te verhelpen.

Verzorging
Delen:

Het belangrijkste om te doen is erachter komen waarom het dier bijt. Een dier vertelt via het gedrag altijd wat de reden is voor het bijten. Ook is er een groot verschil tussen knabbelen en bijten.

Knabbelen

Veel (vooral jonge) dieren knabbelen. Het is hun manier van ‘leren kennen’. Knabbelen kan je zien als ‘voelen met de tanden’. De dieren knabbelen zachtjes om erachter te komen of iets bijvoorbeeld eetbaar is of om uit te zoeken wat iets is.

Nepnagels, sieraden, etensgeur aan de handen: hier wordt graag aan geknabbeld. Laat dit vooral toe bij je nieuwe diertjes. Geef ze een kans - hierdoor leren ze je kennen en weten ze wie je bent. Het dier laat door te knabbelen ook zien dat het interesse heeft om jou te leren kennen.

Als het dier toch doorbijt is dit eigenlijk altijd per ongeluk. Het knabbelen stopt dan vrijwel altijd direct omdat ze er zelf ook erg van schrikken wanneer dit gebeurt. Het is dus nooit de bedoeling van het dier om je pijn te doen bij het knabbelen.

Bijten

Als een dier je direct bijt met een bloedende wond als gevolg is er iets mis. Ben je gebeten door een dier? Hou het goed in de gaten en zorg ervoor dat het niet gaat ontsteken.

Bijten kan meerdere oorzaken hebben. Hieronder gaan we in op deze mogelijk oorzaken.

Stress

Een dier in gevaar wil alles dat hem aan kan vallen wegjagen. Tanden is het enige wapen tot hun beschikking, deze zullen ze dus ook zeker gebruiken wanneer ze het gevoel hebben dat ze in gevaar zijn. Voorkom dit dus zoveel mogelijk.

Een in het nauw gedreven dier kun je herkennen aan een aantal dingen. Het dier zal zich terugtrekken in een hoekje of een andere veilige plek voor hem. Wanneer er bijvoorbeeld een hand te dichtbij komt zal het diertje snel uithalen en weer terugschieten naar de veilige plek. Andere signalen zijn bijvoorbeeld klapperende tanden, opstaande haren of een ander geluid om te laten merken: ‘Kom niet dichterbij!’

Het is slim om je dier met rust te laten in dit soort situaties. Accepteer dat het diertje rust nodig heeft. Je kunt zachtjes tegen je dier praten of hem wat lekkers te eten geven. Hierdoor laat je merken dat je geen gevaar bent. Geeft het eten niet direct uit je hand, maar van een klein afstandje. Het dier zal dit zeker opmerken.

Daarna is het belangrijk om uit te zoeken waar de stress vandaan komt. Zorgen andere huisdieren voor spanning? Zijn er harde geluiden waarvan het dier kan schrikken? Is de plek van het verblijf wel goed?

Territorium

Territoriumgedrag komt vaak voor. Een dier in een hok zal dit vaak doen, zeker als het een te klein hok is. Dit gedrag is heel normaal, dit doen ze tenslotte ook in de natuur. Wanneer je een nieuw dier in huis krijgt gebeurt dit meestal na een paar dagen.

Voorbeelden van territoriumgedrag kun je zien wanneer je voor het dier een ‘lijn’ over gaat. Hand in huisje, hand bij het voerbakje, et cetera. Het kan in dat geval goed voorkomen dat het dier gelijk reageert en bijt. Je kunt dit testen door het diertje op te pakken en mee te nemen naar bijvoorbeeld de bank. Word je dan niet gebeten? Dan is het duidelijk territoriumgedrag.

In dit geval vertrouwt het dier je niet (genoeg). Hij ziet je op dit moment als indringer. Wat je het best kunt doen is rustig aan beginnen met een vertrouwensband opbouwen. Geef lekker eten uit je hand, en geef het dier rust wanneer dat nodig is.

Verkeerde huisvesting

Een verkeerde huisvesting kan veel effect hebben op het gedrag van het dier. Dieren moeten zoveel mogelijk de mogelijkheid hebben om natuurlijk gedrag te uiten. Wanneer dit niet kan, ontstaan er vaak problemen. Dieren hebben een ruim hok nodig, de minimale afmetingen vind je op onze site. Het kan voorkomen dat je dier dit alsnog te klein vindt, in dit geval zul je een groter hok nodig hebben.

In het hok moet voldoende te doen zijn. Let hierbij op het natuurlijk gedrag van het dier. Een konijn geef je bijvoorbeeld geen looprad, maar een graafbak. Zorg ook dat het verblijf lekker vol is ingericht. Een hok met een huisje, drinkfles en voerbakje is wat saai voor het dier. Door verveling kunnen dieren een gedrag ontwikkelen dat bekend staat als stereotype gedrag. Dit kan onder andere resulteren in bijten.

Als je er snel bij bent zal je direct verschil gaan merken. Wanneer het gedrag te lang is aangekeken is het helaas niet meer te verbeteren, maar wel noodzakelijk om het direct te behandelen om verergering te voorkomen.

Slechtziende dieren

Dieren kunnen ook slechte ogen hebben. Je hebt bijvoorbeeld nachtdieren zoals hamsters, of dieren met standaard slechte ogen. Deze dieren hebben vaak rode ogen.

Nachtdieren moet je overdag niet wakker maken. Wanneer je dit wel doet, is er een grote kans dat je gebeten wordt. Dieren met rode ogen moeten anders behandeld worden. Deze dieren gebruiken hun neus een stuk meer, omdat ze slecht kunnen zien. Laat de dieren langer ruiken voordat je ze oppakt en word niet gelijk boos als ze per ongeluk eens in je vinger bijten in plaats van de snack die je ze geeft. Deze diertjes hebben vaak ook wat langer nodig om je te vertrouwen.

Hanteren van het dier

Wanneer het dier bijt bij het hanteren, geeft dat aan dat het hanteren niet goed wordt uitgevoerd. Vanaf jongs af aan hoort het dier te leren om opgetild te worden door de verzorger. Wanneer dit niet juist wordt uitgevoerd is er een kans dat het dier gaat bijten, vaak uit angst of schrik.

Hanteren van kleine knaagdieren

Benader een dier altijd van voren zodat hij je ziet aankomen. Een dier dat je niet kan zien, schrikt. Laat het diertje even ruiken zodat hij je herkent en weet dat je er bent. Wanneer het dier geen schrikreactie vertoont en rustig is, kan je het dier oppakken. Gebruik hiervoor altijd twee handen en schep het diertje als het ware op met een kommetje. Door dit te doen is het dier gelijk ondersteund. Houd hem ook altijd eerst even vast boven het hok, zodat hij niet uit schrik uit je hand springt en op de grond valt.

Hanteren van konijnen of cavia’s

Ook deze dieren benader je altijd van voren. Laat het dier weer even ruiken en aai hem even om hem rustig te maken. Pak het dier vervolgens op met een hand achter de voorpoten en een hand onder de billen. Breng het dier direct naar je lichaam toe met alle vier de pootjes tegen je lichaam of arm. Dit zorgt voor veiligheid.

Heb je vragen of lukt het niet?

We helpen je graag! Stuur ons een filmpje waaruit blijkt wanneer het dier bijt en in welke situatie. Probeer het filmpje zo natuurlijk mogelijk te houden, dus ga geen dingen verplaatsen of veranderen voor het filmpje.

Vermeld bij het filmpje welk gedrag jij denkt dat er vertoond wordt, en wat je al hebt geprobeerd om het te verhelpen. Wij helpen je heel graag verder.

Verzorging
Share:

Reacties